Veilig koken

Veilig voedsel klaar maken en hygiënisch koken voor homecooks.

Via Kotak Homecook Delivery kunnen homecooks voedselproducten zoals snacks, cakes, taarten en koek aanbieden aan consumenten. Lekkere snacks die persoonlijk zijn bereidt.
Onderstaand hebben we hygiëneregels opgesteld waar de homecooks aan moeten voldoen.

Faciliteiten

Faciliteren van een verkoopkanaal voor homecooks

Kotak Homecook delivery is opgezet met als doel de duizenden homecooks in Nederland een platform te geven waar ze hun specialisme van snacks aan een groter publiek kunnen aanbieden.

We hebben het dan over snacks in de breedste zin van het woord zoals:

 • Indische snacks, zoals o.a. pisang goreng, kue lapis, risolles, lemper, pangsit goreng, indische kroket, dadar gulung, roti kukus, spekkoek en klepon.
 • Surinaamse snacks, zoals o.a. baka bana, keksi, bojo, tenoba, eksi koekoe, godjhia,

Natuurlijk mogen ook de snacks van andere keukens zoals van Marokko t/m Turkije en Thailand t/m China niet ontbreken bij Kotak.
Ben je of ken je een homecook? En heb je interesse om jouw kookkunsten voor een breder publiek aan te bieden en zo een extra inkomstenbron te krijgen? Meldt je dan hier aan.

Om de risico’s van homecooks in perspectief te plaatsen is het van belang het volgende te weten:

 • Na elke bestelling zal er vanuit Kotak feedback worden gevraagd aan de klant. Dit om de kwaliteit zo goed mogelijk te controleren en hoog te houden.
 • Er zijn volgens schattingen meer dan 100.000 homecooks actief. Dit houdt in dat deze 1 of meerdere keren per jaar tegen een vergoeding voor een ander voedsel bereiden. Voor de homecooks die via Kotak hun voedselproducten aanbieden kunnen we het hele bereidingsproces niet elke keer controleren. We kunnen de risico’s dan ook nooit  100% uitsluiten. Dit kan ook niet in een restaurant en ook niet als je thuis voor jezelf voedsel bereidt.
 • Er zullen regelmatig bestellingen worden geplaatst door Kotak zelf om de kwaliteit te kunnen controleren.
 • Omdat het gaat om vertrouwen is het van belang om de klant zoveel mogelijk te informeren over de homecook. We bieden daartoe van elke homecook een uitgebreide profielbeschrijving, waar ook een kort verhaal over de achtergrond van de homecook moet worden opgenomen.
 • Bij elke bestelling wordt de klant gevraagd om een review te geven. Dit zal voor het belangrijkste deel de besluitvorming van de klant bepalen. Het is dan ook van belang om elke klant dezelfde optimale kwaliteit te bieden en bij vragen van deze klant er ook z.s.m. op te reageren.
 • Het aanbieden van voedselproducten is niet anoniem. Voordat een homecook zijn of haar voedselproducten via Kotak Homecook delivery kan aanbieden zal deze uiterst zorgvuldig worden gescreend door middel van een bezoek en inspectie van 1 van onze medewerkers. Pas wanneer aan de hoge eisen wordt voldaan zal de homecook worden toegevoegd als aanbieder.

Hygieneregels

Hygiëneregels voor homecooks

Het is uiteraard heel belangrijk dat het voedsel hygiënisch bereid wordt.
We hebben daartoe de volgende hygiëne regels opgesteld voor de homecooks.

Als thuiskok wil je graag heerlijke dingen klaarmaken voor de klant. Natuurlijk wil je deze dan ook zo hygiënisch en veilig mogelijk voorbereiden.
Hier een paar handige aandachtspunten om een gezond en veilig voedselproduct te bereiden:

Voorbereiding (boodschappen)

 • Koop alleen ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.
 • Kijk of het product dat je koopt er goed en vers uitziet. Controleer of de verpakkingen niet beschadigd zijn.
 • Let op als je verse en/of diepvriesproducten aankoopt. Vervoer gekoelde- of diepvriesproducten in een koel- en vriestas. Voor grote aankopen is het handig een koelbox te gebruiken en deze met diepvrieselementen te voorzien.
 • Voorkom dat gekoelde en diepgevroren producten lang in de winkelkar liggen: koop eerst de droge voeding en de niet bederfbare producten, daarna verse groenten, fruit, vlees en vis en pas op het einde de diepvrieswaren. Stop ze direct in de isolerende zak of in de koelbox.
 • Breng gekoelde of diepvrieswaren zo snel mogelijk naar huis, scherm je boodschappen tijdens het vervoer af van de zon.
 • Berg gekoelde- en diepvriesproducten direct op en haal ze pas uit de koelkast of diepvries als je ze nodig hebt. (temperatuur koelkast overal onder de 7 °C, in de diepvries best -18°C). Ga georganiseerd te werk, zo voorkom je dat je de koelkast meerdere keren moet openen en blijft de koude bewaard.

Bewaren (van voedsel)

 • Let steeds op de houdbaarheidsdatum van een product.

Producten met een “uiterste consumptiedatum” mag je niet meer gebruiken als de datum overschreden is.

Producten met een datum van minimale houdbaarheid “ten minste houdbaar tot” of “bij voorkeur te gebruiken voor” zijn in principe veilig en van onberispelijke kwaliteit tot op de aangegeven datum. Als de datum overschreden is, kan je de producten nog gebruiken op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking nog intact is. Meer informatie vind je op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (https://www.vwa.nl)

Denk eraan dat de vervaldatum niet meer geldig is van zodra een verpakking geopend wordt.

 • Regel de temperatuur van de koelkast correct af.  Controleer regelmatig de temperatuur op de minst gunstige plaats in de koelkast (bijv. daar waar de warmte direct binnenkomt bij het openen van de deur). Gebruik een goed leesbare thermometer, tot op één graad nauwkeurig. Je kan ook een thermometer in een glas water in de koelkast te plaatsen zodat de temperatuur van het water wordt gemeten in plaats van de meer variërende temperatuur van de lucht.
 • De temperatuur in de koelkast is niet overal dezelfde. Op alle plaatsen moet de temperatuur in je koelkast tussen 0 en 7 graden zijn (gemiddeld 4 à 5 graden).Vlees en vis horen thuis op de koudste plaatsen (2°C), zuivelproducten waar het 4-5°C is.
 • Voorkom kruisbesmetting:
 • De koelkast moet regelmatig gereinigd worden met (warm) water en zeep en indien nodig ontsmet.
  • plaats niet-gereinigde waren zoals fruit en groenten lager dan gereinigde voedingswaren. Indien je onreine producten boven gereinigde  voedingswaren bewaart, kan er besmetting optreden.
  • bewaar voedsel in gesloten bakjes. Rauw en bereid voedsel mag niet met elkaar in contact komen.

Voorbereiding van het koken

 • Zorg ervoor dat je keuken schoon is. Denk hierbij niet alleen aan het aanrecht, toestellen en keukenmateriaal, maar ook aan de vaat-, thee- en handdoek. Vervang regelmatig je keukenhanddoek.
 • Was je handen met handzeep voor je begint met voorbereiden en koken en na elk toiletbezoek.
 • Als je lang haar hebt is het handig dit samen te binden. Haren in het eten zijn natuurlijk niet zo smakelijk. Je draagt beter ook geen juwelen tijdens het koken. Ze vormen een ideale plaats voor de ontwikkeling van bacteriën.
 • Dek wondjes steeds goed af, liefst met een opvallend verband/pleister.
 • Bereid geen gerechten als je maag- en/of darmklachten hebt.
 • Controleer af en toe je voorraadkast. Soms staan ingrediënten er al een tijdje en kan de houdbaarheidsdatum toevallig al verstreken zijn. Pas het FIFO-principe toe: First in, First out. Wat je eerst aangekocht hebt, dien je eerst op te gebruiken.
 • Ontdooien doe je best in de koelkast. Wil je het snel ontdooien, gebruik dan de magnetronn. Hermetisch verpakte producten kan je ook in warm water dompelen. Ontdooi zeker niet bij kamertemperatuur.

Tijdens het bereiden

 • Gebruik aparte snijplanken en keukenmateriaal voor het bereiden van vlees en groenten, maar ook voor rauwe en gare producten of reinig na elk gebruik grondig je materiaal. Hou rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden van ander voedsel. Zo voorkom je kruisbesmetting.
 • Was gebruikte spullen gelijk na gebruik af met afwasmiddel of doe ze meteen in de vaatwasser.
 • Was ingrediënten voor je ze gebruikt af met water, zeker de groenten en het fruit die rauw worden gegeten. Vergeet ook de voorverpakte en voorgesneden rauwe groenten niet te wassen.
 • Eten moet minimaal 75°C of warmer gemaakt worden als je het bakt of kookt (Met uitzondering van gerechten zoals biefstuk). Wanneer je dit zeker wilt weten, kun je hiervoor een keukenthermometer kopen.
  • Zorg ervoor dat gehakt, rollades en kip goed doorbakken zijn.
  • Breng soepen aan de kook
  • Zorg dat de vleessappen van bereide kip en vlees helder zijn en niet meer roze is.

Aflevering

Wordt het voedselproduct dezelfde dag afgeleverd of pas later?

Verstuur  het eten altijd in een goed afgesloten verpakking.
Gebruik enkel schone verpakkingen die bestemd zijn om met voeding in contact te komen.

 • Wanneer het eten pas later op de dag meegegeven wordt of de volgende dag , koel het eten dan binnen de 2 uur goed af tot 10°C of kouder en daarna zo snel mogelijk tot minder dan 7°C. Om het afkoelen te versnellen, kan je een bad met koud water gebruiken (zeker aan te raden bij grote hoeveelheden). Koel de maaltijd tot ongeveer 5 °C boven de omgevingstemperatuur en plaats het dan goed afgedekt in de koelkast om verder te koelen.
 • Laat de klant weten dat je de maaltijd al de dag ervoor gemaakt hebt. Het is dan namelijk voor de klant belangrijk te weten om het minder lang te bewaren.

Schoon?

Alles schoon?

 • Gooi afval in daarvoor bestemde containers. Probeer afval zoveel mogelijk te scheiden.
 • Maak je aanrecht weer schoon. Zo kun je de volgende dag weer op een schone ondergrond beginnen koken.
 • Hou niet enkel insecten en ander ongedierte weg uit je keuken en je bergplaats, maar vermijdt ook dat je huisdieren voedingsmiddelen kunnen besmetten.

Allergenen?

Allergenen?

Het is mogelijk dat de klant een voedselallergie heeft en daarom informatie vraagt over de allergenen die je gebruikt hebt bij de bereiding van je gerecht. Consumenten met een intolerantie of een allergie moeten namelijk de stoffen die tot de allergie of intolerantie leiden, vermijden.
Belangrijk is om alle gebruikte ingrediënten in de beschrijving van het voedselproduct te noemen.
In de Europese wetgeving zijn 14 stoffen op een lijst gezet die het meest betrokken zijn bij een intolerantie/allergische reactie:

 1. granen die gluten bevatten (tarwe (zoals spelt en khorasan tarwe), rogge, gerst, haver of kruisingen van deze soorten)
 2. schaaldieren
 3. eieren
 4. vis
 5. aardnoten (pinda’s)
 6. soja
 7. melk (met inbegrip van lactose)
 8. noten (amandelen, hazelnoten, okkernoten, pistachenoten)
 9. selderij
 10. mosterd
 11. sesamzaad
 12. weekdieren
 13. lupine
 14. sulfiet

Aangezien de aanwezigheid van sporen van een allergeen al voldoende kunnen zijn om een reactie teweeg te brengen, is het zeer belangrijk dat je weet welke allergenen aanwezig zijn in je gerecht. Lees daarom ook steeds goed de etiketten van de producten die je gebruikt.

Wees je er ook van bewust dat er kruisbesmetting kan zijn! Verwerk je bijvoorbeeld hazelnoten in je keuken en ga je daarna een gerecht klaarmaken, dan kunnen er sporen van de hazelnoten in je gerecht terechtkomen als je niet voldoende reinigt tussendoor.

Bij het aanbieden van een eerste maaltijd ontvangt de kok deze regels in de mail. Ook tussendoor besteden we regelmatig aandacht aan veilig en hygiënisch koken.

Aansprakelijk

Wie is aansprakelijk?

De website Kotak Homecook Delivery is met de grootste zorg samengesteld en we leveren de beste ondersteuning die we kunnen. We kunnen echter niet garanderen dat de handelingen van onze homecooks altijd voldoen aan de verwachtingen van de klant. Kotak Homecook Delivery is dan ook niet aansprakelijk voor de bereiding van gerechten (inclusief hygiëne) of de prijs van maaltijden. De thuiskok is verantwoordelijk voor het bereiden van een veilige maaltijd. En de klant is verantwoordelijk voor hoe deze met het voedselproduct om gaat (qua bewaren en opwarmen).